ALEX: Een thuis voor de starter
';

ALEX: Een thuis voor de starter

07/06/2022

ALEX: Een thuis voor de starter

Rotterdam

Starter op de woningmarkt? Tough luck. In veel steden is het voor starters extra moeilijk om een geschikte woning te vinden. De hoge prijzen en moordende concurrentie drijft hen steeds verder de stad uit. Een hele generatie dreigt zo de boot te missen. Wie biedt starters wél een thuis?

Wie is ‘de starter’ en waar lopen ze tegenaan?

Gemeentes en woningcorporaties geven aan meer te willen en kunnen doen, maar de huidige kaders knellen en de middelen zijn schaars. Alleen als alle partijen - van (semi)overheid tot corporaties en van beleggers tot (bouwende) ontwikkelaars - de handen ineen slaan, ontstaan er plekjes waar ook starters een thuis kunnen opbouwen. Waar lopen starters nu tegenaan?

Wie zijn starters?

Hebben we het over starters, dan spreken we van personen die voor het eerst de woningmarkt op gaan om te huren of kopen. Vaak zijn hierin drie groepen te onderscheiden: de jonge zelfstandigen, de samenwoners en de jonge gezinnen.

40% minder

Helaas vinden steeds minder van de starters een thuis. Volgens onderzoek telt de woningmarkt momenteel 40% minder toetredende starters dan 30 jaar geleden. Kijken we specifiek naar de koopmarkt, dan was het aandeel starters in 2013 nog 48% en in 2019 nog maar 32%.

Tussen wal en schip

Starters zijn er wel – en ze willen volop huren of wonen, maar raken tussen wal en schip. Oorzaken zijn onder meer te vinden in woningschaarste door een tekort aan woningbouwproductie, een onevenwichtige verdeling van de woonvoorraad en de (on)betaalbaarheid van woningen.

Onbalans

Ook met maatregelen als een vermindering van de verhuurdersheffing regeling en het laten vervallen van de overdrachtsbelasting zijn we er niet. Er moeten meer koop- en huurwoningen bij en de kansen op de markt moeten beter in balans komen.

Wat wíl een stedelijke starter eigenlijk?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat starters in de stad doorgaans vooral behoefte hebben aan:

 • Een leefomgeving die bij zijn of haar levensstijl past
 • Een omgeving waar ook gelijkgestemden wonen
 • Wonen op een plek met stedelijke dynamiek
 • Voorzieningen dichtbij, zoals supermarkt, horeca en sport
 • Comfort en duurzaamheid, zoals dikke muren, goede isolatie en laag energieverbruik
 • Centrale ligging: het gevoel in de stad te wonen, met genoeg uitvalswegen naar de natuur

Inspiratieproject

Alex: betaalbare stadswoningen voor een vliegende start

In de Rotterdamse wijk Het Lage Land is Stebru volop bezig met de verkoop van Alex. Met een variatie aan woon- en vrijetijdsfuncties moet dit nieuwbouwgebouw een hub voor álle leeftijden worden, zodat jong en oud de kans krijgen zich hier te kunnen nestelen. Centraal staat daarom dat de woningen betaalbaar moeten zijn en dat er een goede verweving is tussen bewoners onderling en met de omgeving.

ALEX IN HET KORT

 • 101 koopappartementen & 8 koopwoningen
 • Vanaf circa 50 - 85m2
 • Vanaf €199.500,- inclusief keuken- en badkamer
 • Elke woning is voorzien van balkon, loggia of directe ligging aan daktuin
 • Gemeenschappelijke daktuin
 • 67 parkeerplaatsen
 • Grote inpandige fietsenberging
 • Centrale ligging: winkelcentrum, bos, hartje Rotterdam én uitvalswegen om de hoek

KEUZE EN BETAALBAARHEID

2-kamer appartement, hoekappartement, daktuinwoning, penthouse of stadswoning? Met kosten tussen de 199.500 en 266.000 euro is Alex goed betaalbaar voor starters of zelfstandigen (zij die alleen kopen).

SPONTANITEIT

De inrichting van Alex nodigt uit tot spontane ontmoetingen. De groene buitenruimte van meer dan 500 vierkante meter is ontstaan om samen te eten, te tuinieren, te spelen, te bewegen of te genieten van de zon.

MOGELIJKHEDEN

In no time sta je in het bruisende stadsleven van Rotterdam of in het groen van het Kralingse Bos, Lage Bergse Bos of Zevenhuizerplas. Het gebouw ligt bovendien centraal aan het winkelcentrum Het Lage Land, dichtbij alle voorzieningen.

DUURZAAMHEID

De woningen worden door stadsverwarming verwarmd en hebben dus géén gasaansluiting. Ook worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. De daktuin draagt ook bij aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Zo wordt regenwater opgeslagen, hittestress beperkt en verhoogt de beplanting de biodiversiteit.

Alex is ontwikkeld in samenwerking met Juli Ontwerp (architect), IMD constructeurs (constructeur), Buro Bouwfysica (adviseur bouwfysica), Overdevest (Installatieadviseur), Mees Ruimte en Milieu (adviseur RO-procedure) en Felixx Landscape Architect en Planners.

Raimond Fraanje – Gebiedsontwikkelaar Gemeente Rotterdam

“De gemeente is blij met het projectvoorstel dat Stebru heeft gedaan voor de transformatie van een leegstaande, voormalige drukkerij, naar een fraai wooncomplex met veel betaalbare koopwoningen. Daar is grote vraag naar in de huidige markt, maar relatief weinig aanbod. Wij hopen dat dankzij de ontwikkeling van Alex bewoners uit Rotterdam, maar ook van buiten Rotterdam, een fijn nieuw thuis kunnen vinden in het rustige en groene Lage Land."

Gerelateerde project(en)

ALEX: Een thuis voor de starter : ALEX: Een thuis voor de starter
ALEX: Een thuis voor de starter : ALEX: Een thuis voor de starter
ALEX: Een thuis voor de starter : ALEX: Een thuis voor de starter