07/06/2022
Op zoek naar het juiste bouwritme
Nieuwerkerk aan den IJssel
Huizen bouwen is één ding, maar hoe bouw je aan een thuis? Ontwikkelaars bedenken de mooiste symfonieën waarin de ingrediënten voor fijn, veilig en gezond wonen harmonieus moeten samenklinken. Maar de bouwers doen het echte stapelen van de klinkers. Aan hen de taak om telkens weer op zoek te gaan naar het juiste bouwritme. Want hoe houd je ambitieuze bouwprojecten haalbaar, zonder grote concessies te doen? Hoe realiseert Stebru als bouwbedrijf een ‘thuis voor iedereen’? Een interview met Directeur Bouw Albert-Jan Moerman.
Veiligheid, kwaliteit en garantie
Het creëren van een ‘thuisgevoel’ is moeilijk vast te leggen in een bepaalde formule, maar ontwikkelaars leggen de lat doorgaans hoog. Een thuis moet fijn en veilig zijn. Duurzaam en kwalitatief hoogwaardig. Het moet bepaalde garanties bieden. “Als bouwer ga je daarin mee en is jouw uitgangspunt: hoe maken we het haalbaar?” zegt Albert-Jan Moerman, Directeur Bouw bij Stebru. “Je bewegingsruimte wordt beperkt door allerlei randvoorwaarden, waaronder budget en wet- en regelgeving. Als bouwer navigeer je binnen deze perken richting de juiste oplossing. Een oplossing die geen concessies doet aan de belangrijkste drie pijlers in de bouw: veiligheid, kwaliteit en garantie.”
Maatwerk
Wat ‘de juiste oplossing’ precies is, verschilt per project. Iedere bouwplek heeft zijn eigen ritme. Wil je in het centrum van Rotterdam een woontoren neerzetten, dan komen daar andere randvoorwaarden bij kijken dan wanneer je een heel weiland tot je beschikking hebt voor de bouw van een Vinex-wijk. “Elke locatie vraagt om maatwerk,” aldus Moerman. “Dat betekent dat je afstand moet doen van de vertrouwde ‘wij hebben het altijd zo gedaan’ mentaliteit en op zoek moet gaan de meest geschikte oplossing. Het juiste bouwritme. Dat vergt lef en vindingrijkheid. Maar daarmee bereik je wel het beste resultaat. Bovendien maakt het de weg vrij voor innovatie en verbetering.”
Circulaire steen
Ambities veranderen continu. Thema's als veiligheid, duurzaamheid en binnenstedelijk bouwen krijgen steeds meer aandacht binnen onze samenleving. Wil je als bouwbedrijf aan deze ambities kunnen voldoen, dan moet je mee veranderen. Moerman: “Een voorbeeld hiervan is een circulaire steen die Stebru samen met een steenfabriek en –leverancier heeft ontwikkeld. De steen is goed verwerkbaar en betaalbaar. Waar we voorheen tegen hoge kosten en terughoudende bouwvakkers aanliepen, stelt deze steen ons nu in staat om duurzaamheidsambities te realiseren binnen een strakke planning en budget.”
Vroegtijdig aan tafel
Om een ambitieus concept ook daadwerkelijk te kunnen vertalen naar een ambitieus bouwwerk, is het zaak dat je als bouwbedrijf al vroeg in een ontwikkeling aan tafel zit. Door in de ontwikkelfase mee te denken en te adviseren, kan je een project de juiste richting op sturen. Moerman: “Elk project dat bij ons binnenkomt wordt eerst gescreend op onder andere veiligheid, binnenstedelijk bouwen en duurzaamheid. Wij kijken naar wat bouwtechnisch mogelijk is op een bepaalde plek, komen met een geschikte oplossing – soms een innovatief technisch idee of zelfs een geheel nieuw bouwsysteem – en initiëren al vroeg het contact met de gemeente. Zo slagen we erin een realistisch verhaal neer te zetten dat aan alle voorwaarden voldoet.”
Continuïteit en samenwerking
Al die groei, verandering en verbetering zouden niet mogelijk zijn zonder een stabiele basis om op terug te vallen: de mensen zelf. Lange termijn samenwerkingen komen ten goede aan de betrokken partijen, maar ook aan de kwaliteit van het eindproduct. Moerman: “Wij gaan veel langdurige samenwerkingen aan, zowel met opdrachtgevers als onderaannemers en leveranciers. Als je op elkaar ingespeeld raakt, hoef je niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden en kan je voortborduren op de kennis en ervaring die je met elkaar deelt. Hetzelfde geldt overigens voor onze eigen mensen: lange dienstverbanden zorgen ervoor dat je samen op een hoog niveau kunt spelen. Zo ontstaat tijd en ruimte voor innovatie.”
Hier wordt gewerkt aan plezier
Op een vreemde manier is het bouwen van huizen heel intiem. Je bent namelijk niet zomaar iets aan het neerzetten; je bouwt een thuis. En wie een thuis bouwt, werkt aan plezier. Moerman: “Voor mij is een thuis een veilige haven waar ik me terug kan trekken uit de dagelijkse hectiek. Een plek waar ik met mijn vrouw en kinderen kan genieten van de mooie momenten samen. Als bouwers mogen wij dit voor anderen realiseren; dat maakt dit werk zo bijzonder. Belangrijk is dat we huizen neerzetten waar wij ons zelf ook thuis zouden voelen. Dat kan alleen als je weet waar je het voor doet. Voor wie je het doet. Dus of het nou een state-of-the-art woontoren of een rijtjeshuis betreft: doe het vol overgave. Want als wij bouwers continu streven naar verbetering, dan stellen we ons open voor nieuwe kansen en creatieve ideeën. En daar halen we zelf ook veel plezier uit.”