
Terug- en vooruitblik Rotterdamse Vastgoedman van het jaar 2019, Robert Steenbrugge
13/01/2020
Terug- en vooruitblik Rotterdamse Vastgoedman van het jaar 2019, Robert Steenbrugge
Nieuwerkerk aan den IJssel
Tijdens de 5e editie van de Rotterdamse Vastgoeddag op 30 oktober 2019 jl., koos de vastgoedsector unaniem voor Robert Steenbrugge als Vastgoedman van het jaar. Een korte terugblik op de weken na het winnen van de prijs en een vooruitblik naar 2020.
Wat waren de reacties op je prijs van Rotterdamse Vastgoedman 2019?
Steenbrugge zegt: “Ik ben erg trots en blij met deze titel. Na twee keer genomineerd te zijn geweest, had ik de hoop een beetje opgegeven, want campagne voeren doe ik niet. Maar des te mooier is het om te zien dat onze inzet door vakgenoten wel degelijk gewaardeerd wordt. Het winnen van de prijs voor Vastgoedman Rotterdam 2019 heeft voor Stebru veel mooie reacties opgeleverd. Het is vooral een mooie waardering voor het harde werken en de aanpak van ons team. Stebru heeft in relatief korte tijd naast haar specialisme in seriematige woningbouw de rol van risicodragende gebiedsontwikkelaar opgepakt. Een intensieve periode met vele ambitieuze projecten die van grond zijn gekomen, gaaf om dan deze onderscheiding te krijgen. Deze prijs is ook niet alleen voor mij, maar voor het hele Stebru-team en de partijen met wie wij dagelijks samenwerken. Zonder hen is het niet mogelijk om te doen wat we doen.”
Wat zijn de plannen van Stebru voor 2020 en daarna?
“Naast projectontwikkeling zelf hebben we inmiddels veel kennis opgebouwd over natuurinclusieve en klimaatadaptieve oplossingen. Belangrijke elementen voor de toekomst waarbij de creativiteit van ons bouwbedrijf medebepalend is voor de haalbaarheid van projecten. Juist vanuit deze rol zal Stebru zich de komende tijd proberen te onderscheiden. Het winnen van deze prijs geeft ons extra ruimte te vertellen over onze ambities en dus ook bijdragen aan nog meer groen in de steden.”
Wat is je op zakelijk gebied het meest bijgebleven uit 2019?
"Voor mij is uiteraard het vertrek van mijn ouders het meest bijgebleven. Dit hebben we met een groots feest gevierd op 14 september in de Euromast. Na de oprichting van Stebru in 2005 is er een lange periode intensief samengewerkt en hebben mijn broer en ik de kans gekregen te groeien in het bedrijf. Gelukkig blijft mijn vader nog aan als adviseur om zorg te dragen dat de gehele overdracht een zachte landing krijgt."
Hoe hoop je dat 2020 er uit zal gaan zien voor Stebru?
"Omdat Stebru in de laatste jaren snel is gegroeid, stond voor 2019 vooral consolideren en optimaliseren op de agenda. Dus veel aandacht voor interne processen en professionalisering. In bouw hebben wij geen doel meer om te groeien. Ontwikkeling zal nog wel verder groeien waardoor we meer bouwproductie extern gaan uitbesteden. Dit betekent aandacht voor nieuwe bouwpartners en processen. Uiteraard afhankelijk van de PAS en PFAS problematiek koersen wij op een nieuwe omzetstijging in 2020 naar circa €125 miljoen."
Wat is de meest waardevolle les die je het afgelopen jaar hebt geleerd?
"Dat zijn toch wel de ervaringen op het Malieveld. Waar lokale gemeenten zich inspannen om samen met marktpartijen de woningproductie aan te jagen is de aansluiting met de landelijke politiek verloren gegaan. De consequenties van keuzes die worden gemaakt in het kabinet zijn niet met de marktpartijen geavaleerd en marktpartijen worden daarin niet gehoord. De desastreuze gevolgen zijn voor iedereen bekend. Na het snel aantrekken van de markt ontstond juist net weer wat stabiliteit en daarmee ruimte om op te schalen naar de gewenste 75.000 woningen per jaar. De onrust die de politiek heeft gecreëerd kost opnieuw banen waardoor de woningproductie weer omlaag gaat. Ik vind het vooral jammer en confronterend om als marktpartij te ervaren dat de kloof zo groot is. Willen we de 75.000 woningen per jaar halen moeten we vooral samenwerken en elkaar kunnen vertrouwen, laat dat een mooi doel voor 2020 zijn."
Met dank aan Vastgoedjournaal.