Traineeship Stebru leert mij alle ins & outs van de bouwerij
';

Traineeship Stebru leert mij alle ins & outs van de bouwerij

04/02/2020

Traineeship Stebru leert mij alle ins & outs van de bouwerij

Nieuwerkerk aan den IJssel

Met trots mag ik mij sinds september 2019 de eerste, officiële trainee bij Stebru noemen. De komende twee jaar werk ik mee op verschillende afdelingen om zo alle ins & outs van de bouwerij te leren. Van budget en planning tot het leggen van de eerste steen. Een uitgelezen kans om mezelf, mijn bachelor Bouwkunde koud op zak, verder te ontwikkelen tot allround vakspecialist.

De bedoeling is dat ik om de paar maanden switch van afdeling. Ik ben mijn traineeship gestart op de afdeling calculatie. Inmiddels zit ik op het bedrijfsbureau, waar ik me onder andere bezig houd met de algemene bouwplaatskosten (ABK’s) rondom de mogelijke ‘optopping’ (een verdieping erbij) van ons hoofdkantoor. Stebru is de laatste jaren namelijk zo gegroeid, dat we alweer bijna uit ons jasje scheuren.

Dat is leuk en afwisselend werk. Al hou ik mij vooralsnog vooral bezig met de ‘voorkant’ van de bouw, zoals het snel en foutloos opstellen van een kostenbegroting voor uiteenlopende projecten. Ook belangrijk, maar zodra ik de mogelijkheid krijg om een kijkje te nemen op de bouwplaats grijp ik die met beide handen aan.

Zo ging ik onlangs voor een klus naar OurDomain, de in aanbouw zijnde woontoren in hartje Rotterdam die straks 70 meter hoog wordt en dan plek biedt aan 612 kamers en appartementen voor studenten en starters. Veel blijer dan met een veiligheidshelm over zo’n bouwplaats struinen, kun je mij niet maken. Als kind al was ik gefascineerd door hoogbouw. Niet voor niets maakte ik op de havo ooit een uitgebreid werkstuk over de Montevideo, toen nog de hoogste woontoren van Nederland.

Met zo’n passie zou je zeggen dat het toen al een uitgemaakte zaak was dat ik voor een studie Bouwkunde zou kiezen. Maar dat was het niet. Zoals wel meer scholieren liep ik tegen het einde van de havo helemaal vast in mijn studiekeuze. Uiteindelijk koos ik een opleiding Commerciële economie. Lekker breed en algemeen, dacht ik toen nog vooral met mijn verstand. Maar die studie beviel toch minder dan verwacht, waardoor ik drie jaar later alsnog switchte naar Bouwkunde.

Toen het tijd werd om een afstudeerbedrijf te vinden, ben ik eens goed gaan nadenken wát me nu precies zo aansprak in Bouwkunde. Dat was toch vooral vanwege de mogelijkheid om mee te werken aan opmerkelijke (hoogbouw-)projecten. En zeg je hoogbouw en unieke projecten, dan zeg je al snel Stebru.

Na een excursie met jaargenoten naar Up:Town (Stebru’s 107 meter hoge woontoren in de Wijnhaven), wist ik het zeker: hier wil ik mijn tweede stage lopen. Kort daarna heb ik een mail gestuurd naar hun info@-adres, waarin ik onder andere mijn plannen voor mijn afstudeeronderzoek naar BENG-normen (wat staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’) in de hoogbouw uit de doeken deed.

Dat sprak blijkbaar aan, want niet alleen kreeg ik die felbegeerde stageplek, na mijn afstuderen boden ze me ook nog eens een traineeship aan. De inzet daarvan is dat ik gedurende twee jaar kennis meewerk op alle verschillende afdelingen van het bedrijf. Zo ook bij de afdeling calculatie, waar mijn eerste schaduwcalculatie nog geen procent afweek van het origineel. Een beter begin had ik mij niet kunnen wensen.

Bijzonder was ook dat ik op mijn derde werkdag al meteen mee mocht met een bedrijfsuitje, waar collega’s me al gauw een karaoke microfoon in de handen drukten. Mede daardoor voelde ik me al snel welkom. Wat ik toen nog niet wist, maar inmiddels wel, is dat deze open en familiaire sfeer tekenend is voor Stebru. Er is enorm veel waardering voor alle werknemers. Ook kun je bij iedereen aankloppen voor hulp of advies. Zelfs de directeur voelt zich niet te goed om bij de koffieautomaat een praatje met je aan te knopen.

Mooi is verder dat Stebru nog een vrij jong bedrijf is, dat veel jonge talenten de rust en de ruimte biedt om zich te ontwikkelen. Samen werken we dagelijks aan de meest complexe bouwprojecten. Het voelt goed om daar deel van uit te mogen maken.

Al tijdens mijn studie heb ik bedacht dat ik een grotere uitdaging zoek dan seriematige woningbouw. Dus geen rijtjeshuizen, de ene identiek aan de ander. Maar juist zo’n project als OurDomain. Een woontoren midden in de stad, en dan ook nog eens pal naast een drukke verkeersader. Daar of op gelijksoortige bouwprojecten straks aan de slag te kunnen als werkvoorbereider, lijkt me een geweldig vooruitzicht.


Traineeship Stebru leert mij alle ins & outs van de bouwerij : Traineeship Stebru leert mij alle ins & outs van de bouwerij