Stebru en Blauwhoed realiseren 144 woningen in woonbuurt Harmonie
';

Stebru en Blauwhoed realiseren 144 woningen in woonbuurt Harmonie

25/04/2022

Stebru en Blauwhoed realiseren 144 woningen in woonbuurt Harmonie

Capelle a/d IJssel

Ontwikkelaar Blauwhoed heeft op donderdag 21 april samen met de toekomstige bewoners, de gemeente Capelle aan den IJssel, aannemer Stebru en woningcorporatie Havensteder feestelijk een van de palen van het project Harmonie geslagen. De officiële handeling werd verricht door de Capelse wethouder Maarten Struijvenberg, samen met Phillip Smits van Blauwhoed, Albert-Jan Moerman van Stebru en Hedy van den Berk van Havensteder.

Betrokkenen spraken over ‘een gedenkwaardig moment’ waar met toekomstige bewoners bij werd stilgestaan. Na een intensief tendertraject en een zorgvuldig ontwikkelproces gaan de 144 koopwoningen nu gerealiseerd worden. Door hier meer diverse woningtypen te realiseren ontstaat er meer balans in de buurt Hoven II in Capelle aan den IJssel.

‘‘De nieuwe woonbuurt Harmonie is belangrijk voor het centrum van Capelle. Met meer kwaliteitswoningen voor nieuwe en bestaande Capellenaren”, vertelt wethouder Maarten Struijvenberg (Stadsontwikkeling en Wonen). ‘‘Hier realiseren we bijzondere woonvormen met duurzame woningen die passen bij de huidige tijd. In het centrum van de stad op loopafstand van openbaar vervoer en een bruisend stadshart. Dit is precies de ontwikkeling waar we als stad trots op kunnen zijn. De afname van sociale huurwoningen op deze plek in de stad compenseren we op andere plekken in Capelle.’’

Phillip Smits, algemeen directeur bij Blauwhoed: “We zijn enorm trots dat de bouw nu gestart is. De intensieve samenwerking en de faciliterende rol van de gemeente Capelle zijn bepalend geweest voor het succes van deze complexe binnenstedelijke ontwikkeling. De gewenste transformatie van deze buurt bood de kans om hier een kwalitatief betere leefomgeving te maken voor de stad en de bewoners.”

Albert-Jan Moerman, directeur bouw bij Stebru: “We zijn blij dat de bouw nu echt is begonnen en trots dat we mee mogen bouwen aan deze prachtige duurzame nieuwe woonwijk in het centrum van Capelle. Na onze eerdere succesvolle samenwerking met Blauwhoed op het project Eden District geven we hier op het project Harmonie samen met de gemeente Capelle en Havensteder een mooi vervolg aan. Het is mooi om hier voor bestaande en toekomstige Capellenaren aan het bouwen te zijn.”

Ontmoeting stimuleert welzijn

Bewoners van Harmonie wonen straks in een autoluwe omgeving. Hierdoor is er in het openbaar gebied meer ruimte om elkaar te ontmoeten. Tussen de woningen wordt er als het ware een park gecreëerd met water en groen waar verschillende wandelroutes elkaar kruisen, zodat mensen elkaar tegen kunnen komen. De inrichting nodigt uit tot sociaal contact en beweging en dat draagt bij aan het welzijn van de bewoners.

Intensief en zorgvuldig ontwikkelproces

Na een intensief tendertraject is Blauwhoed door de gemeente Capelle aan den IJssel en Havensteder geselecteerd als ontwikkelaar. Dit was het begin van een nauwe samenwerking tussen de drie partijen waarbij de gemeente een cruciale rol heeft gespeeld in het meedenken over oplossingen om de transformatie te bewerkstelligen.

Vanaf het allereerste begin zijn omwonenden en toekomstige bewoners betrokken bij het ontwikkelproces van Harmonie. Allereerst bij het vaststellen van het gebiedspaspoort en vervolgens in een aantal co-creatie sessies waarin toekomstige bewoners hun wensen kenbaar hebben gemaakt. Deze wensen zijn betrokken bij het verder uitwerken van het ontwerp van de woningen en het hele plan. KOW Architecten heeft hierbij niet alleen aandacht besteed aan goede plattegrond in de woningen maar heeft er ook voor gezorgd dat er vanuit de woningen een duidelijke verbinding naar buiten is. Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte is een ontwerp van bureau RRog Stedenbouw en Landschap.

Meer diversiteit en doorstroming

Harmonie wordt een eigentijdse stedelijke woonbuurt met appartementen in de huur- en koopsector en diverse grondgebonden woningen. Naast de 144 nieuwe koopwoningen worden er in Harmonie twee woongebouwen van Havensteder hoogwaardig gerenoveerd tot 56 sociale huurwoningen. De mix aan woningtypen in het plan zorgt voor meer balans in de buurt.

Maar liefst 63 procent van de kopers van een appartement in Harmonie lieten een eengezinswoning in Capelle aan den IJssel achter. Hierdoor is er een verhuisketen in gang gezet en is er ruimte ontstaan voor meerdere huishoudens op de woningmarkt.

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder: “Havensteder zet zich in voor duurzame en betaalbare woningen. Ieder duurzaam nieuwbouwproject omarmen wij dan ook. Wij zijn blij dat wij een bijdrage kunnen leveren door 2 van onze woongebouwen hoogwaardig te renoveren tot 56 nieuwe sociale huurwoningen.”

Planning

Alle woningen in Harmonie zijn verkocht. Oplevering van de eerste woningen staat medio 2023 gepland en naar verwachting zal de verhuur van de sociale huurwoningen in medio 2024 starten. Blauwhoed en Stebru verwachten dat de laatste woningen van Harmonie en de openbare ruimte eind 2024 klaar zijn.

Gerelateerde project(en)